Pssst! mici secrete de întreținere

Hei pui de oameni!

Începem cu o introducere stupidă în care vă întreb una alta, precum:

 • Te-ai săturat să ai haine noi dar care par vechi?!
 • Te-ai săturat să vezi cum negrul este noul gri închis?!
 • Te-ai săturat de scamele de pe hainele preferate?!
 • Te-ai săturat să vezi cum încălțămintea ta arată de parcă a trecut printr-un cutremur?!
 • Te-ai săturat să îți miroasă pantofii?!
 • Te-ai săturat să ai o piele uscată pe pantofii tăi noi?!
 • Te-ai săturat să vezi cum hanile fug de mirosul proaspăt?!
 • Te-ai săturat de întrebări ciudate?! Nu de alta, eu pot continua! Mai am!

Hainele

Toți oamenii preferă să aibe haine curate, frumoase ne putem referi aici și la încălțămintea de bărbați dar și la

Există multe secrete în spălarea hainelor, care sunt folosite de personalul din spălătoriile celor mai mari hoteluri ori a diferitelor magazine ce oferă acest serviciu, pentru a obține un lucru de un alb impecabil și mirosul plăcut.

 • Temperatura apei: temperatura curpinsă între 40-60 de grade este considerată optimă pentru efectuarea dezinfecției și pentru curățarea hainelor. Este important de știut că spălarea în apă rece nu permite distrugerea bacteriilor și acarienilor pe lenjeria de pat și prosoape, iar apa fierbinte dăunează țesăturilor.
 • Mijloace de spălare: soluțiile de albire, care fac doar să acumuleaze murdăria și să o transforme în griul din prosoape sau lenjerie, sunt înlocuite cu oțet alb. Astfel, ei adaugă 100 ml de oțet alb la clătire pentru a face rufele moi și pentru a evita urme de pulbere.
 • Lupta cu petele: petele proaspete de ulei, urmele de suc de roșii și sosul vor ieși ca prin minune cu un amestec de oțet alb, zahăr și cu amidon. Aplicați amestecul peste pete și lăsați-l timp de 5-10 minute, apoi spălați produsul în apă rece. Pentru a spală petele de transpirație de lucrurile albe, utilizați prespălare cu orice detergent la 40 ° C, apoi începeți ciclul de spălare cu înălbitor. Pentru petele de cafea și vin, se înmoaie timp de o ora hainele din bumbac în apă cu sare (1 lingură pe litru de apă), și apoi se spală. Bicarbonatul de sodiu ajută la eliminarea mirosurilor și dă strălucire hainelor albe. Adăugați o jumătate de pahar de sifon la detergentul de rufe sau la săpunul de rufe și spălați în apă fierbinte.
 • Uscarea: expertii recomanda, dacă este posibil, să se usuce hainele în aer liber sub soare. Dacă trebuie să utilizați un uscător, puneți o minge de tenis în uscătorul de rufe pentru a face prosoapele pufoase.
 • Nu folosiți balsamul de rufe din comerț: în loc de balsamul de rufe, care după o perioadă de timp va face prosoapele aspre, se folosește tot oțetul alb. La clătire se adaugă 100 de ml de oțet în sertarul destinat balsamului de rufe. Astfel, hainele vor deveni mai moi și mai delicate după spălare.

Lăsând la o parte sfaturile individuale în funcție de fiecare material în parte, un sfat valabil pentru toate materialele este să aerisești dulapul cât mai des, lăsând ușile larg deschise o oră, două, cât e și geamul deschis. Poți folosi săculeți cu levănțică pentru a preveni apariția moliilor dar și pentru a menține un miros plăcut. Nu înghesuiți hainele până la refuz pentru că fiecare țesătură, de la denim până la lână are nevoie să respire. Știu că pare o regulă firească, însă uneori, din greșeală, poți împacheta un tricou murdar și arunca în dulap, iar astfel acesta va capăta un miros de “stătut”.

Tricotajele sau cardiganele. Probabil că nu sunt mulți care știu asta, însă acestea nu au voie să fie atârnate pe umeraș. Se vor lăbărță, vor lua forma umerașului și vor “atârna” pe tine când decizi să le porți. Împachetează-le cu grijă și pune-le pe rafturile dulapului. Încearcă să nu le îngrămădești pentru că puloverele își păstrează suplețea și calitatea daca fibra poate să respire. Nu au nevoie de spălare la fel de des ca bumbacul, pentru că absorb mult mai greu lichidele, însă când le speli urmărește instrucțiunile, tine apa rece și detergentul cât mai delicat. Evita să setezi centrifuga la maxim- 600 de rotații sau mai puțin ajuta puloverele preferate să nu își piardă forma. Când le usuci încearcă să le pui cât mai drepte pe uscător – adică așezate orizontal, nu atârnate vertical.

Eroul dulapurilor noastre – bumbacul – este și materialul cel mai des întâlnit la majoritatea hainelor. Pentru că din el sunt făcute majoritatea tricourilor, lenjeriilor de corp, așternuturilor, tot el este cel care vizitează mașina de spălat cel mai des. Suportă cu brio temperaturi înalte, probabil singura fibră pe care o poți trimite liniștită la 90 de grade și care să se întoarcă mai bine decât înainte. Nu trebuie să ai grija în mod deosebit cu bumbacul, este rezistent, însă trebuie să îi respecți anumite tabieturi: dacă hainele sunt negre, pentru a preveni decolorarea (la 90 de grade nici nu-i de mirare că pierde putină culoare) folosește un balsam special pentru această culoare, chiar funcționează și de multe ori readuce culoarea în material.

 • Rimelul se curăță cu detergent de vase. Pe lângă faptul că este aliatul tău în bucătărie, detergentul de vase te scapă și de petele de mascara, fard de obraz sau de crema iluminatoare. Înmoaie cămașă sau rochia cu pricina în putina apa calda cu detergent de vase, lasă-le la înmuiat câteva ore, apoi spală-le în mod obișnuit la mașină de spălat.
 • Pudra de talc – inamicul fondului de ten. În timp ce te machiai ți-a curs fond de ten pe haină? Stai liniștită, aceste pete sunt ușor de îndepărtat, cu condiția să se intervină rapid asupra lor pentru a nu pătrunde prea mult în material. Dacă vorbim de materiale precum bumbac, in sau lână, pata va ieși rapid cu ajutorul pudrei de talc. Tot ce ai de făcut este să acoperi zona murdară cu un strat gros de pudră de talc, apoi așezi un șervețel de hârtie și treci peste cu fierul de calcat încălzit. Pudra se va comporta precum un magnet, atrăgând grăsimea și eliminând astfel pata nedorită. Dacă avem de-a face cu un material sintetic sau jeans, îmbibă o cârpă cu soluție cu amoniac și treci peste zona respectivă cu ea. În cazul în care rămân urme, așază o cârpă dintr-un material absorbant deasupra acestora și calc-o cu fierul nu foarte încins. Tot soluția pe baza de amoniac este eficientă și în cazul petelor de pe hainele din mătase, în această situație nemaifiind nevoie să folosești fierul de călcat.
 • Rujul iese cu bicarbonat. O pată de ruj roșu pe cămașă ta albă nu reprezintă o mare problemă. Oricui i se poate întâmpla. Fie că ești grăbită dimineața, din neatenție, te poți trezi oricând cu o pată de ruj pe bluza albă preferat. Zonele murdărite de ruj pot fi curățate cu bicarbonat de sodiu. Pune bluza afectată pe o masă, udă cu apă zona cu ruj, apoi presară peste murdărie bicarbonat de sodiu. Freacă bine materialul și, daca nu iese, mai poți folosi și câteva picături de oțet alb. Oțetul cu bicarbonat vor face o spuma cu efect dezinfectant.

Gențile

Atunci când discutăm despre genți de damă, ne referim la un accesoriu indispensabil din viața fiecărei femei. Geanta, pe lângă multiplele avantaje pe care le oferă, reflectă personalitatea celei ce o poartă. Geanta iți definește ținuta, indiferent de stilul abordat, și de aceea este important să fim preocupați de starea genților noastre, mai ales de a celor din piele. Iată câteva idei prin care poți prelungi viața genții tale din piele:

 1. Ferește geanta de obiecte are o pot deteriora (zgârieturi, arsuri);
 2. Încearcă să nu dai, accidental, cu fixativ sau parfum pe geanta ta;
 3. Dacă geanta ta se udă, las-o să se usuce la temperatura camerei; nu o usca prin alte mijloace (calorifer, uscător), deoarece își poate pierde forma;
 4. Nu purta lucruri grele, pentru o perioadă lungă de timp, deoarece iți vei deforma geanta;
 5. Pentru a curăța geanta din piele se folosește o soluție specială care nu se aplica direct pe geantă, ci pe o bucată de pânză fină. Acest lucru nu este valabil și pentru gentile din piele întoarsă;
 1. Încercă să nu lași geanta la lumină puternică sau la soare, deoarece este posibil să își modifice culoarea;
 2. Nu puneți geanta pe spații murdare, mai ales pe podea;
 3. Nu depozitați geanta în pungi din plastic, pielea trebuie să respire;
 4. Nu folosiți substanțe nespecializate (crema de pantofi);
 5. Interiorul genții este la fel de importantă ca și exteriorul ei. Pentru a evita deteriorarea acestuia încercați să nu țineți stilouri și pixuri fără capac (cerneala este o provocare chiar și pentru profesioniști) și asigurați-vă că nu se va vărsa lichid din recipiente (în special prduse cosmetice).
 6. Pentru petele de pe gențile din piele întoarsă există perie și soluție specială pentru acest tip de material pe care le poți achziționa din orice hypermarket. Pentru pete mai puțin vizibile, te poți folosi de o gumă de șters obișnuită (îndepărtezi petele ușor și după aceea cureți totul cu peria speciala pentru piele intoasă). Pentru ambele tipuri de piele, exista curățătorii specializate ce pot prelungi durata de viață a genții tale, aceasta fiind o metodă comodă și foarte sigură;
 7. Să nu uităam de pliculețele de ceai ținute în geantă pentru o prospețime de lungă durată.

Încălțăminte

Reguli generale

 • Încălțămintea din piele, pe lângă simplul fapt că este colecționată de o mare majoritate a femeilor ea este cu noi în toate sezoanele și este recomandat să se prelucreaze cu preparatul antiacvatic. Procedura se recomandă a fi repetată periodic.
 • Este recomandat să cureți încălțămintea după fiecare purtare pentru a evita ca praful și mizeria să se îmbibe în material. Dacă nu procedezi astfel, încălțările își vor pierde strălucirea și aspectul nou mult mai repede.
 • Umezeala de la o ploaie zdravănă se combate prin îndesarea a unor bucăți de hârtie și lăsarea la uscat a pantofilor. Nu este o idee bună să îi puneți aproape de calorifer sau langă o sursă de căldură directă – pielea se poate usca și crăpa ulterior. După un timp schimbați bucățile de hârtie cu unele uscate pentru o absorbție mai bună a umezelii;
 • Când s-a uscat, poţi să aplici produsul protector care i se potriveşte cel mai bine. Încălţămintea cu feţe de lac sau piele lăcuită se curăţă doar cu o cârpă uscată, moale. Nu folosi niciodată apa caldă şi săpunul! Dacă vrei să cureţi o pată, oţetul face minuni!
 • Nu este recomandat ca încălțămintea sa fie uscată în apropierea reșeurilor sau cu uscătorul.
 • Cizmele de iarnă îmblănite trebuie lustruite periodic. Încălţămintea de iarnă se păstrează în locuri ferite de soare sau umezeală, cu şan sau o formă de carton sau înăuntru.
 • Cremuiți cu cremă de pantofi în culoare cu ajutorul unei textile vechi înfășurat pe degete. Lăsați crema să pătrundă în piele dând lustrul cu o perie moale, preferabil din păr de cal.

Cum ingrijim încălțămintea?! Încălţămintea poate rămâne frumoasă şi confortabilă multă vreme cu câteva produse adecvate şi îngrijiri regulate. Nu uitați că și încălțămintea cea mai performantă este incomodă dacă nu e aleasă mărimea și modelul potrivit piciorului. Încălţămintea ar putea să-şi piardă forma dacă nu corespunde cu mărimea piciorului. Purtați pantofii alternativ, lăsând întotdeauna o zi între purtări. Este nevoie de un timp de relaxare a pielii. Purtarea zilnică îmbătrânește pielea prematur. În situația în care fața încălțămintei își schimbă nuanța în contact cu apa, se recomandă uscarea lentă (nu se șterge cu cârpa sau alt obiect deoarece rămâne pătată). Încălţămintea se usucă natural la temperatura camerei.

Încălţămintea cu fețe din piei netede sau presate se curăță de praf cu o cârpă moale, nu perie, iar petele de grăsime sau alte impurități se îndepărtează cu o cârpă înmuiată în soluție apoasă de detergen. Pentru buna întreținere a pielii, după câteva purtări se aplica cu ajutorul unei perii moi sau cu o cârpă, un strat de cremă pentru încălțăminte după care se lustruiește cu o cârpă moale sau cu o perie.

Încălțămintea din piele întoarsă se poate păta cu ușurință. Dacă pielea întoarsă are o pată de ulei, încearcă să foloseşti pudra de talc pentru a absorbi uleiul. Presară pudra peste pată şi las-o peste noapte, apoi curăţă cu peria specială.

Pentru reîmprospătarea porţiunilor lucioase se pot folosi următoarele procedee: se freacă cu o perie moale, care se înmoaie într-o soluţie preparată din o linguriţă bicarbonat de sodiu la un pahar cu lapte. Se şterge cu o gumă de cerneală, se perie cu o periuţă de sarmă, se freacă uşor cu glaspapir mărunt.

Cum îngrijim pantofii din piele intoarsă?!

Dacă vrei să cureţi la domiciliu pantofi sau genţi din piele întoarsă, ar trebui să ai la îndemînă urmatoarele: gumă de şters de calitate (obişnuită, pentru creioane), perie specială pentru pielea întoarsă (are firele foarte tari), cârpă umedă, oţet de vin alb.

Pentru început, foloseşte guma pentru a şterge petele cu grijă, pentru a nu strica materialul. Perie pielea cu peria specială pe care o poţi achiziţiona din magazinele de încalţăminte sau de haine de piele. Toarnă puţin oţet pe cârpa umezită, freacă petele cu această cârpă, apoi lasă să se usuce. S-ar putea ca mirosul de oţet sa persiste câteva zile după curăţare.

Îngrijirea încălămintei din lac:

Având în vedere că încălțămintei de lac nu-i place vremea rece, se recomandă de a o purta timp de 10 minute înainte de a părăsi casa, pentru ca piciorul să încălzească încălțămintea. Grație acestui sfat simplu, la frig ea se va răci treptat, acest fapt împiedică apariția fisurilor. Nu se recomandă de a purta încălțămintea de lac la temperatura mai joasă de -5С. Din păcate, dacă lacul s-a spart, nu puteți face nimic pentru lichidarea acestui defect, de aceea, trebuie foarte atent să păstrați și să purtați articolele de lac.

Încălțămintea de lac nu se curăță cu cremă. Luciul încălțămintei de lac se menţine dacă o ștergeți cu o cârpă înmuiată în uleiul de in, apoi suprafața se lustruiește cu o cârpă din flanelă. După ce vă descălțați, ștergeți suprafața contaminată cu o cârpă puțin umezită, apoi ștergeți-o cu o cârpă uscată. Puteți folosi nu doar uleiul de in, dar și uleiul de ricin sau glicerină. Articolele de lac sunt foarte capricioase și necesită o atenție deosebită. Însă, dacă îngrijiți această încălțăminte în modul corespunzător, atunci ea va servi o perioadă îndelungată, menținând un aspect decent.

Încălțămintea de lac se păstrează la o temperatură nici prea înaltă, nici prea joasă. În umezeală ea poate să se acopere de mucegai, atunci trebuie să-l scoateți, să ungeți încălțămintea cu glicerină și să o lăsați pentru ca glicerină să se absoarbă. Apoi ștergeți încălțămintea cu o cârpă moale. Bunicile ne recomandă să frecăm încălțămintea de lac cu ceapă pentru ca ea să strălucească. Iar dacă încălțămintea a început să scârțîie, atunci trebuie să aplicați pe talpă puțin ulei și să o lăsați să se usuce.

Acest articol a fost scris de: Ariciu Ruxandra Lidia, „adicatalea eu”.

Imaginile articolului au fost oferite de: SuperBlog, si ANSWEAR.ro

Articolul este dedicat in aceasta toamna a editiei SuperBlog 2020.

Multumesc pentru atentia acordata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s